JACO De Branderij Borgerhout

Jeugdwerking

JACO De Branderij is een jeugdcentrum in Borgerhout waar de noden, behoeften en wensen van jongeren op vlak van onderwijs, vrije tijd en de arbeidsmarkt onder één dak aangepakt worden.

In de jeugdwerking van JACO De Branderij kunnen kinderen, tieners en jongeren van 6 tot 25 jaar terecht voor een uitgebreid vrijetijdsaanbod. Eigen aan een JACO is dat de jongeren via het jeugdwerk dichter bij hun talenten komen zodat ze hun eigen projecten kunnen ontwikkelen. Wie bijkomende vragen heeft over de schoolloopbaan en de zoektocht naar werk, wordt zorgvuldig begeleid naar de medewerkers die zich met de arbeidsmarkt bezighouden (ACB). Eigen aan de jeugdwerking is de link met de buurt. De jeugdwerkers van De Branderij werken ook in de nabijgelegen straten.

De Branderij is op vaste tijdstippen open voor iedereen. Deze instuifmomenten vormen een tweede thuis voor de meeste kinderen en jongeren uit de buurt. Voetbal, dans, knutselen, games, etc. JES organiseert een breed gamma aan activiteiten binnen- en buitenshuis. Tijdens de schoolvakanties is het aanbod nog gevarieerder. We houden bij JES rekening met de leefwereld van elke leeftijdscategorie.

Tieners & jongeren

jongeren

Voor tieners organiseert JACO De Branderij naast de vaste instuifmomenten ook heel wat vrijetijdsactiviteiten zoals uitstappen, sport-, spel- en meerdaagse activiteiten.  De tieners nemen met hun eigen voetbalploegen deel aan de Jeugdhuizencompetitie van Kras Sport en Formaat.

Meisjes

De meisjeswerking van De Branderij is voor meisjes van alle leeftijden. Voor de jongste leeftijdsgroep (6- tot 12-jarigen) is er tijdens het schooljaar op woensdag en vrijdag een dansaanbod.  Tijdens de vakanties wordt het programma aangepast. De tienermeisjes (12- tot 15-jarigen) dansen ook op woensdag, een uurtje later dan de kinderen. De oudste meisjesgroep (15- tot 25-jarigen) denkt jaarlijks zelf projecten uit die afhankelijk zijn van hun interesses en talenten. Voorbeelden zijn een actie rond vluchtelingen, de overname van kinderopvang voor 1 dag, etc.

Kinderen

kinderwerking

Kinderen zijn welkom tijdens de instuifmomenten. In de schoolvakanties organiseren de jeugdwerkers en de vele vrijwilligers (met een animatorattest) activiteiten op maat van deze leeftijdsgroep. De activiteiten worden steeds vermeld via de kalender.

Wie is wie

Amar

Amar

jeugdwerker

+32 (0) 490 11 31 14

amar.zouggaghi@jes.be

Yamina

Yamina

jeugdwerker

+32 (0) 490 44 94 72

yamina.hitou@jes.be

nvt

foto-lore-ceyssens

Lore

EVC-medewerker

+32 (0) 490 44 47 12

lore.ceyssens@jes.be

Pleinwerking

Luitenant Naeyaertplein

Eén jeugdwerker en twintig vrijwilligers zijn op vier vaste momenten in de week aanwezig op het Luitenant Naeyaertplein. Zij organiseren er activiteiten voor kinderen, tieners, jongeren en voor meisjes. Naast pleinactiviteiten doen ze (meerdaagse) uitstappen met de kinderen en jongeren uit de buurt. Ook deze tieners nemen met hun ploegjes deel aan de jeugdhuizencompetitie van Kras Sport en Formaat. De jongeren nemen bovendien deel aan de zaalvoetbalcompetitie van Buurtsport. De jongeren worden ook betrokken bij de renovatie van hun plein en de invulling van een nieuw jeugdhuis in de nabijgelegen Center 5 (onder de treinsporen).  De jeugdwerkers op het plein zijn een verlengstuk van JACO De Branderij en werken nauw samen met hun collega’s van De Branderij.

Pleinpatrons

Op vier Borgerhoutse pleinen – het Krugerplein, Luitenant Naeyaert, Bloemstraat en Terloplein – worden ‘Pleinpatrons’ ingezet. Dat zijn jongeren die door JES worden opgeleid om de verbinding te maken tussen de jongeren op een plein en de andere pleingebruikers. Deze Pleinpatrons worden ingeschakeld bij activiteiten en evenementen op de vier pleinen. Ze fungeren als een aanspreekpunt en bemiddelen waar nodig. De Pleinpatrons volgden een animatorcursus en een bijkomende vorming plus stage. Ze zijn in het bezit van een Compas (het competentiepaspoort van de stad Antwerpen).

Wie is wie

Mourad

Mourad

vindplaatsgericht jeugdwerker

+32 (0) 475 75 17 12

mourad.chiboub@jes.be

nvt

Begeleiding naar werk

In de zoektocht naar werk kunnen jongeren een beroep doen op twee medewerkers (arbeidscompetentiebegeleiders of ACB-ers) van JACO De Branderij. Deze medewerkers werken op straat en in De Branderij. Ze staan open voor allerlei vragen rond de school- en werksituatie van de jongeren uit de buurt. Ze bemiddelen als het ware tussen de straat en de verschillende loketten zoals VDAB, werkgevers, interimkantoren, onderwijs, welzijnsorganisaties… Ze begeleiden op een intensieve manier werkzoekende jongeren.

Op een aantal vaste momenten zijn ze aanspreekbaar in het WerkInfoPunt (WIP) in De Branderij. Het WIP is een laagdrempelige plek met informatie over onderwijs, vacatures, vakantiejobs, vormingen en opleidingen. Tot slot organiseren de ACB-medewerkers in samenwerking met andere partners (o.m. VDAB en de stad Antwerpen) voortrajecten, bedrijfsbezoeken, jobbeurzen en sollicitatietrainingen.

Wie is wie

TBA

TBA

arbeidscompetentiebegeleider

TBA

TBA

nvt

Mostafa

Mostafa

arbeidscompetentiebegeleider

+32 (0) 489 31 52 64

mostafa.ameziane@jes.be

nvt

Verhuur sportloods

Algemene informatie

JACO De Branderij verhuurt haar sportloods aan groepen. De sportloods heeft een capaciteit voor ongeveer 30 personen en is geschikt voor danslessen, vechtsport en yoga. Balsporten zijn niet toegestaan. De sportloods is uitgerust met douches.

De sportloods wordt verhuurd aan het sociaal tarief van 10 euro per uur, bij voorkeur op regelmatige basis. Bij verhuur wordt een contract opgemaakt en een huishoudelijk reglement ondertekend. Lokale groepen kunnen aanspraak maken op een korting. Tijdens schoolvakanties wordt de sportloods niet verhuurd.

Contacteer ons

Vrijwilligerswerk

Je bent jong en je wilt wat! Heb je zin, tijd en veel energie om met jongeren aan de slag te gaan en ervaring op te doen in het jeugdwerk? Dan ben jij de vrijwilliger die JACO De Branderij zoekt!

Samen met een enthousiast team van vrijwilligers zorgen we voor een uniek aanbod op maat van kinderen en jongeren in Borgerhout op de pleinen, in De Branderij of in het WIP.

Wij bieden jou als jongere de kans om als vrijwilliger deze activiteiten te begeleiden, om vormingen te volgen of om als organisatorische kracht achter de schermen van events mee te draaien in JACO De Branderij.