Een nieuwe keuken voor JC De Branderij!

Een nieuwe keuken voor JC De Branderij!

De nieuwe keuken van De Branderij feestelijk geopend

Op 11 oktober opende de meisjeswerking de nieuwe keuken van JC De Branderij. Voor de feestelijke opening werden collega’s en de voormalige districtsschepen van jeugd Zohra Othman uitgenodigd. Samen werden er heerlijke pannenkoeken gegeten. Een eerste van de vele maaltijden waar jongeren elkaar rond de tafel zullen ontmoeten.

Spiksplinternieuw

Jeugdcentrum De Branderij werd in 2000 uitgerust met een eenvoudige keuken, maar die voldeed niet meer aan de eisen van de werking: een keuken voor jongeren in gereglementeerde omstandigheden. Met middelen van het district Borgerhout kon jeugdcentrum De Branderij in de zomer van 2017 een volledig nieuwe keuken bouwen die voldoet aan de HACCP-normen. Zo kunnen we koken in een propere en hygiënische keuken.

De eettafel als ontmoetingsplek

Koken neemt al jaar en dag een belangrijke plaats in in de werking van De Branderij.  Er wordt gekookt voor en door de jongeren, als vrijetijdsactiviteit. Maar meer en meer blijkt het koken een belangrijk element te zijn in het verbinden van jongeren en groepen: wanneer er een bijeenkomst van jongeren plaatsvindt, wordt er vaak een maaltijd aangeboden. Dit verlaagt niet enkel de drempel om naar de activiteit te komen, de keuken en de eettafel zijn ook  een belangrijke ontmoetingsplek waar op een informele manier gesproken en gedeeld kan worden. Niet alleen binnen onze vrijetijdswerking worden maaltijden bereid. Er wordt ook gekookt voor recepties, tijdens kadervormingscursussen en er zijn kookworkshops.

Bewuster eten

We willen gezond eten een plek te geven in de werking van De Branderij. Door te leren hoe maaltijden bereid worden, welke ingrediënten je kan gebruiken en wat alternatieven zijn voor sommige producten willen we jongeren bewuster en gezonder laten eten.

Meisjes aan het roer.

Het idee om meer en meer in te zetten op koken, eten en ontmoeting is een idee dat al enkele jaren leeft binnen de meisjeswerking van De Branderij. Meisjes nemen vaak het initiatief om door middel van koken andere meisjes aan te trekken en samen projecten op te zetten. Op die manier is de nieuwe keuken een springplank naar andere projecten en engagementen. De meisjes van De Branderij hopen op termijn zelfs een soort sociaal restaurant te kunnen openen voor de buurt.

Het kon dan ook niet anders dat de keuken geopend werd op de Internationale Vrouwendag.

Geen reactie's

Geef een reactie