Jeugdcultuur staat centraal op Urban Luchtbar

Jeugdcultuur staat centraal op Urban Luchtbar

 

Urban Luchtbar, een Luchtbar met focus op jeugdcultuur

 

Het verhaal achter de ‘Luchtbars’

Jaarlijks organiseert Cultureel Ontmoetingscentrum Luchtbal in samenwerking met verschillende partners een reeks ‘Luchtbars’ in de wijk Luchtbal. Dit idee is enkele jaren geleden tot stand gekomen om in te spelen op enkele tendensen in de wijk. Er werd opgemerkt dat de bewoners minder gemakkelijk hun weg vonden naar het Cultureel Ontmoetingscentrum. Bovendien is de wijk zeer uitgerekt, waardoor de fysieke afstand ervoor zorgt dat het bereik van de organisatie minder ver reikt dan gewenst is.

Om hierop in te spelen werden de ‘Luchtbars’ georganiseerd. Een afwisselend programma dat zich tijdens de lente op verschillende plekken in de wijk neerpoot en de bewoners uitnodigt om deel te nemen. Deze manier van werken is zeer laagdrempelig en werpt zijn vruchten af!

Wat is Urban Luchtbar

De verschillende Luchtbars wisselen van thema, maar sinds enkel jaren is er één vaste speler op het programma: Urban Luchtbar. Dit evenement werd enkele jaren geleden samen met JES in het leven geroepen om de interesses van de jeugd uit de wijk specifiek in de kijker te zetten. Luchtbal barst van het talent! Of het nu over Freerunning, voetbal, rappen, dansen, tekenen of slam poetry gaat, iedereen is wel met iets bezig. We merken dat in deze wijk zeer veel jeugd zich aan het ontwikkelen is in één van de voorgenoemde disciplines. Daar willen we natuurlijk op inzetten.

Dit jaar werkten we samen met Youth Zone, een jonge organisatie uit de wijk die ook inzet op jeugdcultuur. Urban Luchtbar draait voornamelijk rond het podium. Hier krijgen lokale dansgroepen (zoals Rashata) en jongeren uit de studiowerking (Tweeëntwintig, Carlos, Jul, BMG, DJ Lister, Hind Eljadid, Gino, ART, …) de kans om podiumervaring op te doen en hun talent te laten zien aan de wijk. Naast het podium voorzien we steeds een aanbod voor de bezoeker. Kinderanimatie, een panna- toernooi verzorgd door Buurtsport, workshop Freerunning op het open lucht parcours en meer.

Ook dit jaar is de organisatie van Urban Luchtbar enkel mogelijk geweest door de mateloze inzet van onze vrijwilligers, die samen met ons het evenement voorbereiden en tijdens de dag zelf achter de toog staan, de barbecue verzorgen en de activiteiten mee begeleiden.

De foto’s onderaan werden getrokken door Catharina Gerritsen, een aanvullend fotoverslag is terug te vinden op de Facebook pagina van het CO.

Geen reactie's

Geef een reactie