“Elke jongere heeft talenten. Maar niet iedereen kan zijn talenten ontdekken of krijgt de kans om die verder te ontwikkelen. Wij geven jongeren die kans.” Om aan de slag te kunnen gaan binnen het jeugdwerk studeerde Samyah sociaal werk.

Wat houdt je job als vormingswerker/jeugdwerker in? 

“Bij JES gaan we aan de slag met kwetsbare jongeren in de stad. Wij proberen hen te versterken door nieuwe competenties aan te leren. Ik bied cursussen aan voor jongeren, zodat ze zelf aan de slag kunnen gaan als animatoren in het jeugdwerk. Elke jongere heeft talenten maar niet iedereen kan zijn talenten ontdekken of krijgt de kans om die verder te ontwikkelen. JES geeft de mogelijkheid aan jongeren om aan de slag te gaan met hun talenten en als vormingsmedewerker kijk je mee naar hun toekomstperspectief, wat interesseert hen … Jongeren zijn de toekomst. En als we vandaag laten zien welke mogelijkheden er allemaal zijn, dan gaan we een stad hebben met sterke jongeren.”

Waarom jeugdwerk? 

“Jeugdwerk maakt sterk, daar geloof ik heel hard in. Het geeft me veel voldoening want ik kom zelf uit een kwetsbaar gezin, maar het is niet omdat je in een kwetsbaar gezin bent geboren dat je altijd in een kwetsbaar gezin moet blijven. Ik vind het belangrijk dat jongeren hun dromen kunnen nastreven zoals ik dat nu aan het doen ben.”

Het is niet omdat je in een kwetsbaar gezin bent geboren, dat je altijd in een kwetsbaar gezin moet blijven.

Ik wil jongeren hun dromen helpen waarmaken. Zij zijn de toekomst.

Bekijk ook de podcastaflevering met Samyah:Waarom koos je de opleiding Sociaal Werk?

“Ik wou graag aan de slag gaan met jongeren. Jeugdwerk en JES hebben veel voor mij betekend. Ik heb mezelf hierdoor als jongere beter leren kennen. Door uit mijn comfortzone te stappen en uitdagingen aan te gaan, werd het me duidelijk dat ik sociaal werker wou worden en dat mijn passie ligt bij jeugdwerk.”

Wat zijn de belangrijkste lessen die je meeneemt uit de opleiding?

“Er zijn een aantal quotes die regelmatig aan bod kwamen in de lessen en die mij zullen bijblijven: ‘De bril maakt het verschil’, ‘Niet culturen, maar mensen ontmoeten elkaar’, ‘Wees de verandering die je zelf wil zien in de wereld’.  Deze quotes hebben mij aan het denken gezet en zelfs geïnspireerd om te schrijven: Er is maar één aarde en één menselijk ras. Het is oké dat we van elkaar verschillen, maar door solidair met elkaar te zijn zullen we pas echt winnen. “

Het interview werd afgenomen door AP Hogeschool.

Foto en video’s: AP Hogeschool

luchtbalmuziekblogluchtbalmuziekstudionieuws