Stedelijk leid(st)er, dansleerkracht, ervaren vrijwillig(st)er Saima en jeugdwerk(ster) Nadia zetten samen al jaren de Antwerpse dansscene op de kaart. Al van jongs af aan is dans een constante factor in hun leven: van deelnemers als kind aan lokale danslessen tot ervaren twintigers die het dansevent DanceDust organiseren. Maak kennis met zussen Saima & Nadia en hun drive om jongeren een podium te geven.

Saima, hoe lang ben je al dansleerkracht bij Rashata?

Saima: “Ik ben op een speelse manier betrokken geraakt bij de danswerking. Als negenjarige nam ik deel aan de danslessen op Luchtbal. En daarna ben ik als vrijwillig(st)er op mijn 13de sporadisch een dansles beginnen overnemen als één van onze leerkrachten afwezig was. Toen ik 15 à 16 was, nam ik het serieuzer en heb ik ook extra stappen ondernomen om een betere vrijwillig(st)er en leerkracht te worden, zoals het volgen van een animatorcursus. Dat is ondertussen al tien jaar geleden!”

Dus jullie dansen beiden al van toen jullie klein waren?

Nadia: “Klopt. Ik ben er van bij het prille begin bij. Rashata is ontstaan uit het project ‘Vecht & Danssport’ via een projectsubsidie bij JES Antwerpen, vervolgens werd het LB Crew en sinds 2016 of 2017 is het Rashata. Dansen is een deeltje van mijn leven. Maar ik durf niet zeggen dat ik heel mijn leven ga blijven dansen. Voorlopig dans ik nog graag bij deze groep en zet ik met veel plezier mijn schouders onder een event zoals DanceDust.”

Hoe zou je het event omschrijven?

Saima: “DanceDust biedt een podium aan dansgroepen en creëert ontmoeting en uitwisseling tussen jongeren. We willen laten zien hoe groot en divers de danswereld is en hoe hard dans bijdraagt tot jouw zelfontwikkeling. Het is ontstaan door vrijwilligers maar we krijgen omkadering en professionele ondersteuning vanuit JES. Op 5 november organiseerden we het voor de 7de keer!”

Jullie hebben mee gedanst met jullie dansgroep op de eerste editie van DanceDust en de volgende editie waar jullie al mee aan het organiseren. Hoe was dat?

Saima: “In vergelijking met de eerste editie wordt het nu nog veel meer gedragen door vrijwilligers. Mijn zus en ik dansten met de eerste editie mee via onze dansgroep, dat was ons eerste contact met DanceDust. En toen werden we gevraagd of we mee wouden helpen met het organiseren van de volgende editie. Ik weet nog dat we op de eerste meeting aanwezig waren en dat wij echt niets zeiden. Wij waren muisstil! Ik was toen 14-15 jaar. Maar ik kreeg direct de taak als backstagemanager en in die rol ben ik blijven groeien.”

Van waar komt zoveel engagement?

Saima: “Het gevoel dat je iets aan het doen bent, dat je iets zelf aan het realiseren en organiseren bent. Daar doe je het voor. We kwamen terecht in leuke groep, een groep die het de moeite maakte om deel vanuit te maken. Het dansen zelf is leuk, maar ook het organiseren, een rol te hebben tijdens zo’n event…

Een aantal jaar geleden maakte een jongerencoach van JES de connectie met de studiowerking en een jeugdcultuurmedewerker. Zo brachten ze twee groepen samen die allebei interesse hadden in muziek. Naar aanleiding van 30 jaar JES hebben we een optreden in mekaar gestoken: wij dansten op een song die de jongeren in de studio hadden gemaakt. Een tijdje later dienden we via een projectoproep vanuit JINT een dossier in om met z’n allen naar Portugal te gaan. Toen is er een echte connectie ontstaan. We leerden Desmond kennen, de huidige jeugdcultuurmedewerker van JC De Branderij, en andere jongeren van de studio. Alles zat daar zo goed, wat een vibe en dynamiek. Na Portugal organiseerden we regelmatig activiteiten, we zijn ook eens naar de studiowerking van JES Brussels gegaan, we gingen samen op kamp. We praatten en lachten veel, we waren een hechte groep. En toen groeiden we een beetje uit mekaar. We zijn groot geworden. Groeiden elk in ons eigen ding. Maar die connecties gaven ons wel een boost om verder te blijven gaan.”

Nadia: “Ik werd vooral meegetrokken door mijn zus. Maar als je dan jongeren ziet optreden die dat voordien nog nooit hebben gedaan en die de kans krijgen om hun talenten te tonen, daar sta je van te kijken. Wij vinden het met onze dansgroep Rashata elke keer opnieuw leuk om te mogen optreden. Dan ken je het gevoel en weet je hoe goed dat voelt. Door DanceDust kunnen we jongeren de kans geven om hun talenten te showen, wat niet altijd wordt geapprecieerd. Jongeren krijgen te weinig appreciatie voor hun kunsten. Wij organiseren dit event voor hen zodat ze hun talenten en de weg ernaar toe kunnen laten zien. Het gaat om Antwerps talent. Jongeren die op een podium staan met hun beste moves, die hun gevoel en talent kunnen najagen zonder oordelen en vooroordelen van anderen rondom hen.”

Saima Sorgho

  • 23 jaar
  • Dansleerkracht bij Rashata (de dansgroep is actief bij JES Antwerpen in BLOC 2030 in de wijk Luchtbal)
  • Organiseert mee het dansevent DanceDust
  • Stedelijk leid(st)er; gedreven vrijwillig(st)er in de wijk Luchtbal
  • Schreef een bijdrage voor de ‘Praktijkgids sociaal-sportief werk #1’ van Pascal Delheye

Nadia Sorgho

  • 26 jaar
  • Jeugdwerk(st)er, kinder- en meisjeswerk(st)er bij JES Antwerpen
  • Dansleerkracht bij Rashata

Wat is stedelijk leiderschap?

Je hebt sterke jongeren nodig om andere jongeren te versterken, om buurten in beweging te krijgen en om te wegen op het stedelijke jeugdbeleid. Al jaren zien we doorheen de JES-werkingen gevorderde vrijwilligers opstaan met een uitgesproken leiderschapsengagement. Met wat ze ondernemen willen deze stedelijke leiders iets betekenen voor de buurt of gemeenschap waarin ze zijn opgegroeid, en daarin nemen ze anderen mee op sleeptouw. Samen verbinden, engageren, empoweren en inspireren ze.

Wat is het moeilijkste aspect aan het organiseren van zo’n event?

Saima: “Voor deze editie zijn we redelijk laat promo beginnen maken. Op allerlei vlakken liep er van alles mis en hadden we een paar setbacks. Op een bepaald punt zagen we the bigger picture niet meer omdat we zo hard aan het focussen waren op wat er fout liep. Je moet ook jouw eigen rol leren loslaten en niet alles willen opvolgen. Zo ben ik bijvoorbeeld voor de eerste keer niet meer de backstagemanager. Ik heb die taak laten vallen omdat er teveel bij komt kijken. Ik heb die rol vervolgens opgesplitst in verschillende rollen die nu worden opgenomen door vrijwilligers. Daardoor kan ik mij focussen op het ondersteunen van de vrijwilligers en ervoor zorgen dat de dag goed verloopt. Het traject naar deze editie was ook niet evident. De vorige editie, in 2019, verliep heel moeizaam. Toen hadden we een groter team maar zaten we niet op dezelfde golflengte. Er waren een paar sterke en uitgesproken persoonlijkheden die beslissingen opdrongen. Dat was niet goed voor de groepssfeer en de dynamiek.”

Nadia: “Doorheen de jaren ben ik meer en meer rollen beginnen opnemen m.b.t. de organisatie van DanceDust. Eerst als vrijwilliger daarna als professional. Als vrijwilliger leerde ik dat je niet altijd op iedereen kan bouwen. Ik ben iemand die graag weet waar ik sta als ik aan iets begin. Ik heb graag duidelijkheid over hoeveel engagement er wordt verwacht. Ik heb ook geleerd dat ik tijdens moeilijke momenten in mijn kracht kan staan en sterk genoeg ben om zo’n event mee te verwezenlijken.”

Waar kijken jullie het meeste naar uit?

Nadia: “Heel simpel. Ik wil gewoon dat jongeren hun kans grijpen op het podium. Er zijn zoveel mensen met zoveel talent! We willen jongeren kansen geven. En ook al daagt er niet veel volk op tijdens DanceDust, dat maakt niet uit. We willen ons niet per sé bewijzen, we willen gewoon een platform bieden aan jongeren. Elke jongere die komt dansen is een verwezenlijking!”

Saima: “Ik heb daar eigenlijk nooit bij stilgestaan. Het is voor mij iets vanzelfsprekend geworden. Ik wil gewoon dat iedereen kan genieten en dat de dag vlot verloopt. Je hebt ook veel nieuwsgierigen en mensen die komen kijken naar de show om te steunen. Dat dans ons dan op dat moment allemaal samenbrengt, dat vind ik echt mooi om te zien! Of hoe een jongere doorgroeit van deelnemer tot professioneel danser en workshopgever!”

Saima, hoe ziet jouw droomeditie van DanceDust eruit? En hoe kijk je naar de toekomst?

Saima: “We maken er een festivaleditie van! Met een goeie vibe, internationale workshopgevers en deelnemers, lekker eten, een zotte mainstage en verschillende podia per dansstijl en een giga battleprijs!

Ik hoop dat DanceDust nooit stopt met bestaan en dat we dit kunnen doorgeven aan de volgende generatie dansers. Het zou chill zijn als er een volgende generatie klaarstaat. Langs de andere kant zou ik het ook moeilijk vinden om het af te geven en los te laten. De organisatie van zo’n event loopt niet altijd even smooth en op die momenten is het makkelijk dat Nadia mijn zus is. Dat maakt de communicatie eenvoudiger en ik kan super snel feedback aan haar vragen. Maar ik hoop echt dat we tegen de volgende editie een nieuwe groep aan vrijwilligers hebben die een paar jaar willen meedraaien en het dan willen overnemen.”

Interview en tekst: Lisa De Pelsmaeker
Foto’s: Jacobwski

Foto’s van de laatste editie van DanceDust op 5 november 2022

luchtbalmuziekblogdeurne