antwerpenborgerhoutde-branderijj100jaco-21njeugdwerkjobcoachingluchtbalm-powermuziekparticipatiestadsverkenningthai-boksvorming

blogarchief

16-12-2022

Stedelijk leid(st)er Saima vertelt haar vrijwilligersverhaal: “Het gevoel dat je zelf iets aan het realiseren en organiseren bent. Daar doe je het voor.”

Stedelijk leid(st)er, dansleerkracht, ervaren vrijwillig(st)er Saima en jeugdwerk(ster) Nadia zetten samen al jaren de Antwerpse dansscene op de kaart. Al van jongs af aan is dans een constante factor in hun leven: van deelnemers als kind aan lokale danslessen tot ervaren twintigers die het dansevent DanceDust organiseren. Maak kennis met zussen Saima & Nadia en hun drive om jongeren een podium te geven.

Lees meer…
16-10-2022

Een terugblik op Rozemaai Feest

Drie jaar lang moest Rozemaai het zonder buurtfeest stellen. Ondanks verwoede pogingen om het feest alsnog door te laten gaan zorgden de wisselende corona regels ervoor dat we de organisatie van dit evenement keer op keer moesten annuleren. Maar dit jaar was dat anders! Rozemaai Feest is terug.

Lees meer…
26-09-2022

Samen zomeren! Een terugblik op de zomervakantie van 2022

Nu we goed gestart zijn op school, ons ritme een beetje is teruggekeerd en stiekem heimwee hebben naar de zomervakantie, blikken we graag terug op die zalige zomer!

Lees meer…
30-06-2022

PleinPatrons op Luchtbal

Sinds begin dit jaar zijn we met de PleinPatrons actief op twee pleinen in de Antwerpse wijk Luchtbal. Ze geven kinderen en jongeren een leuk aanbod, maar het gaat nog om veel meer. Dat vertellen PleinPatrons Didra, Théresa en Salambek en jongerencoach Mahmoud.

Lees meer…
31-05-2022

Fotoreportage | vrijwilliger Omar brengt voedselbedeling in beeld

Naar jaarlijkse gewoonte verenigen jongeren zich tijdens de maand Ramadan in JC De Branderij om voedselpakketten samen te stellen in samenwerking met Al Ikram vzw. Omar, een jonge vrijwilliger, brengt deze solidariteit in beeld aan de hand van foto’s!

Lees meer…
22-03-2022

Superhelden tegen racisme

Racisme is een thema dat leeft bij kinderen, tieners en jongeren. Een thema waarmee ze dagdagelijks worden geconfronteerd. In aanloop van de dag tegen racisme (21 maart) gingen jeugdwerkers van Deurne, Rozemaai en Borgerhout aan de slag. Onder het motto “not all super heroes wear capes” zetten de kinderen enkele superhelden letterlijk in de verf. Deze superhelden speelden in het heden of verleden een belangrijke rol in de strijd tegen racisme!

Lees meer…
24-02-2022

Loubna, Imad en Kaoutar | vrijwilligers en jeugdwerkster nemen afscheid van de werking in Deurne Zuid

Omwille van verschuivingen in het jeugdwerklandschap in Antwerpen hebben we met JES besloten om onze werking in Deurne Zuid los te laten en over te dragen aan Kras Jeugdwerk. Samen met enkele vrijwilligers en jeugdwerkster Kaoutar nemen we afscheid van een warme plek waar een hechte familieband is ontstaan voor vele jongeren.

Lees meer…
21-01-2022

‘Hozo | Wie is deze jonge rapper uit de studio?

Hij staat me op te wachten aan JC De Branderij in Borgerhout. Patrick draagt de allergrootste smile en vertelt me dat hij binnenkort mag starten op een nieuwe job, waar hij erg naar uitkijkt. We zetten ons in een lokaaltje waar we inzoomen op de man achter deze brede glimlach. Wie is ‘Hozo, de artiest die rapt over avatars en de vier elementen?

Lees meer…
26-11-2021

Vrijwilligers Yassine & Hafsa, hoofdanimatoren in spé: “Ik wil teruggeven wat ik heb geleerd”

Yassine (22) en Hafsa (18) volgen een week lang een cursus tot hoofdanimator bij JES Antwerpen. Ze vertellen gepassioneerd waarom ze graag hoofdanimator willen worden.

Lees meer…
28-10-2021

Track East: jongeren verleggen persoonlijke en muzikale grenzen

Elke donderdag in juli en augustus volgden jongeren in Trix workshops rond beats, tekst, performance en video. Samen met drie geweldige coaches Cristina Sapalao (zang), Simon Michelena (hip hop) en Adams Mensah (video) werkten de jongeren toe naar hun eigen performance. Er namen tijdens het traject zo’n 40 jongeren deel aan de verschillende sessies.

Lees meer…
10-09-2021

Een terugblik op de zomervakantie van 2021

Nu we volop aan het genieten zijn van de zonnige septemberweken en onze voeten onder de schoolbanken schuiven kijken we graag met jullie terug naar de zomervakantie! Instuiven, activiteiten in de buurt, uitstappen, pleinspelen, events, … Het was een deugddoende zomer!

Lees meer…
31-05-2021

Jongeren verenigen zich om voedselpakketten uit te delen

Tijdens de maand Ramadan zagen we op vele plaatsen in verschillende steden een terugkerend fenomeen opduiken. Jongeren verenigden zich en organiseerden voedselbedelingen voor mensen die het minder breed hebben. In Antwerpen werkten we samen met Al Ikram en gaven we de jongeren een plek om zich te organiseren. Kijk even mee naar de aftermovie.

Lees meer…
08-03-2021

Het belang van meisjeswerkingen | Internationale Vrouwendag

Grand Theft Tweemont lees ik in graffitiletters. De plek waar ik heb afgesproken met Fauve en Karima. De zonnestralen zetten het plein in de spotlight. Het is er nog stil maar ik kan me perfect inbeelden hoe het voetbalveldje, de banken en de straatstenen klinken. Precies vandaag is het Internationale Vrouwendag, reden te meer om de meisjeswerking van Deurne in de kijker te zetten.

Lees meer…
25-02-2021

Geekaa en Deekaa | een interview met opkomend talent

De muziekstudio in JC Luchtbal is één van de plaatsen waar jongeren tussen 12 en 25 jaar met ondersteuning van jeugdcultuurwerkers hun eigen project kunnen uitwerken. Voor mij zit Goldi, een jonge kerel uit Luchtbal en helft van het artiestenduo Geekaa en Deekaa.

Lees meer…
25-02-2021

International Design Week op Luchtbal

Studenten Ontwerpwetenschappen van UAntwerpen en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten komen naar jaarlijkse gewoonte naar Luchtbal. In het kader van de International Design Week organiseren ze workshops doorheen de publieke ruimte van de buurt. Enkele initiatieven konden rekenen op de hulp van jongeren, vrijwilligers en medewerkers van JES Antwerpen. Ontdek hier onze top 3!

Lees meer…
22-02-2021

Lancering digitale jeugdwerkkalender JES Antwerpen

Op maandag 1 februari vond het lanceringsmoment van onze nieuwe digitale maandkalender plaats. Een vaste kalender vol digitale activiteiten om met elkaar in contact te blijven.

Lees meer…
01-02-2021

Beton Jungle, een audiotour door Luchtbal

Leen De Schutter, studente Radio aan het RITCS, neemt ons mee op een auditieve wandeling door de wijk Luchtbal.

Lees meer…
28-01-2021

De ambities van onze jobcoaches

We zijn drie weken ver in het nieuwe jaar. Nog steeds corona, dus geen live interview op locatie.  Voor mij, op een schermpje via zoom, zit Erwin Van Steenvoort. Sinds augustus 2018 werkt hij voor JES. Hij wil me graag meenemen in het nieuwe arbeidsproject.

Lees meer…
24-11-2020

Interview met de Thaiboks werking

Buiten is het donker en koud. Ik wandel de poorten van De Branderij binnen en ga af op het geluid. Ik hoor handen die aan het slagen zijn op een kussen, ik hoor kinderen lachen en luide kreten vol energie. Hier wordt er aan Thaiboks gedaan.

Lees meer…
21-11-2020

Afscheidsinterview Patrick

We hebben afgesproken in het cultuurcentrum in Luchtbal. Ik weet perfect waar ik moet zoeken om Patrick te vinden: de studio. Zijn tweede thuis, net zoals dat heel Luchtbal een tweede thuis is voor hem.

Lees meer…
05-11-2020

Spoor Oost: jongeren maken de stad

Jongeren Maken De Stad! De hele zomer liepen we een ‘claim your spot’ project rond artistieke expressie en cultuur op Spoor Oost. Het resultaat mag er wezen!

Lees meer…
30-10-2020

Youssef El Haji: Wereldkampioen!

Beest in de ring, zachtaardige thaiboksleraar erbuiten. Youssef El Haji (27) verovert wereldtitel thaiboksen: “Mijn droom? Enkele kleine wereldkampioentjes voortbrengen”

Lees meer…
12-10-2020

Droomhut geopend!

Al in de beginjaren van de J100 waren er plannen voor een droomhut. Een plaats waar jongeren in dialoog kunnen gaan met politici, stadsmakers, kunstenaars,… met heel de samenleving in de stad. Een eigen plek waar de dromen en ideeën van jongeren vorm kunnen krijgen en werkelijkheid worden.

Lees meer…