Tijdens de maand Ramadan zagen we op vele plaatsen in verschillende steden een terugkerend fenomeen opduiken. Jongeren verenigden zich en organiseerden voedselbedelingen voor mensen die het minder breed hebben. In Antwerpen werkten we samen met Al Ikram en gaven we de jongeren een plek om zich te organiseren. Kijk even mee naar de aftermovie.

Koude en warme maaltijden

De maand Ramadan staat sowieso in teken van solidariteit en verdraagzaamheid. Dit jaar kreeg deze solidariteit een sterke uiting in de manier waarop jongeren zich verenigden en samen dag in dag uit voedselpakketten verdeelden.

In de voormiddag kwamen vrijwilligers samen in JC De Branderij om de koude voedselpakketten samen te stellen. Jongeren konden zich individueel of in groep aanmelden Bij Jamal, die samen met enkele collega’s ervoor zorgde dat de operatie gestroomlijnd en veilig verliep. Vrijwilligers stelden hier pakketjes samen als aanvulling op de warme maaltijden, bestaande uit dadels, hardgekookte eieren, smeerkaas, zout en af en toe nog wat lekkers. De exacte inhoud van de pakketten was afhankelijk van de donaties.

Nadien werden deze pakketten vervoerd naar Al Ikram, waar ondertussen de koks al een tijdje bezig waren met de warme maaltijden. Vrijwilligers verzamelden zich om de warme maaltijden uit te scheppen in potjes en bakjes en de de voedselpakketten te vervolledigen. Ondertussen waren verschillende vrijwilligers al aan de slag om groenten te snijden voor de maaltijden van de volgende dag. Buiten stonden dan weer andere vrijwilligers om de komst mensen te begeleiden en pakketjes te overhandigen.

De meisjeswerking van JES Borgerhout na een shift pakketten samen stellen

Zonder de inzet van de jongeren uit de buurt hadden we dit nooit kunnen doen..

Doha Kasmi, vrijwilligster bij JES
Vrijwilligers bereiden de wachtrijen voor

Een mooi project dat vele buurten samen hebben gemaakt

Anass Challouki, vrijwilliger bij JES
Vrijwilligers laten een donatie uit bij Al Ikram

Jongeren verenigen zich en smeden banden door samen te werken

Wat het project zo sterk maakt is dat vele vrijwilligers zich spontaan begonnen aan te melden. Jongeren uit verschillende verenigingen en verschillende wijken kwamen samen om te werken aan het project. Dit versterkte bestaande relaties, maar liet ook nieuwe vriendschappen groeien en zorgde ervoor dat vrijwilligers uit verschillende organisaties dichter bij elkaar kwamen te staan.

Jongeren engageren zich niet enkel sociaal vanuit maatschappelijke verontwaardiging maar vooral vanuit een geloof dat solidariteit effectief verandering brengt, dat het samen aanpakken van structurele samenlevingsproblemen het individu overstijgt. Meer dan de ‘generatie veerkracht’ vormen deze jongeren een ‘generatie solidariteit’!

We wensen de vele vrijwilligers, organisaties, donateurs en sympathisanten uitdrukkelijk te bedanken voor de steun tijdens dit project. In het bijzonder Jamal Kasmi en Nordin Cherkaoui voor de dagelijkse engagement dat ze opnemen! Respect!

borgerhoutblogborgerhoutnieuws