Hij staat me op te wachten aan JC De Branderij in Borgerhout. Patrick draagt de allergrootste smile en vertelt me dat hij binnenkort mag starten op een nieuwe job, waar hij erg naar uitkijkt. We zetten ons in een lokaaltje waar we inzoomen op de man achter deze brede glimlach. Wie is ‘Hozo, de artiest die rapt over avatars en de vier elementen?

Kan je jezelf even voorstellen, wie ben je?

“Mijn volledige naam is Gihozo Patrick Denis Tuyizere, maar mensen noemen mij ook Patrick of ‘Hozo, dat is mijn artiestennaam. Ik ben 21 jaar en maak al sinds mijn 14 muziek.”

Hoe ben je met muziek begonnen?

“Als kind zat ik al vol ritme en muziek. Ik zat als klein jongetje in een dansgroep, waar ik voor het eerst in contact kwam met muziek. Toen ik leerde schrijven, schreef ik voornamelijk gedichten die later rapteksten werden. Mijn eerste lyrics heb ik gebracht in het derde middelbaar. We moesten een tekst voordragen en ik had dat in raplyrics gegoten. Op het einde van die performance stonden mijn klasgenoten recht en kreeg ik een staande ovatie, een moment dat ik nooit meer vergeet. Daarna heb ik dat in een nummer gegoten en op YouTube gezet. Daar kreeg ik ook heel fijne reacties en complimenten op.”

2021 was een druk muzikaal jaar voor jou. Wat heb je allemaal gedaan?

“Het belangrijkste wat ik heb gedaan is Soundtrack. Dat is een podium- en kansenparcours voor jonge muzikanten en artiesten. De voorrondes waren in Kafka en de finale was in Trix. Ik was enorm tevreden over de show die ik daar gebracht heb en dat ik het zover heb geschopt.”

“2021 was ook het jaar van de vele boekingen. Ondanks corona heb ik toch heel wat shows kunnen doen en dat gaf enorm veel voldoening. Daarnaast heb ik ook veel connecties kunnen leggen in de muziekwereld. Ook op mentaal vlak ben ik veel sterker geworden, ik heb mij heel erg voelen groeien als muzikant en als mens. Dat is voor mij de grootste verwezenlijking.”

Hoe heb je de muziekstudio van JES leren kennen?

“Helemaal in het begin, op mijn veertiende, nam ik mijn muziek op met een oude laptop en een microfoon uit de Action van €5. Een paar jaar later wou ik een nieuw nummer maken, maar mijn apparatuur werkte niet meer. Toen sprak ik een aantal vrienden aan en zo stelde Noa, die ik ken van op de pleintjes, me voor aan Desmond van JES (jeugdcultuurmedewerker). Bij hem heb ik drie nummers opgenomen waaronder ‘Dit is Patrick’ en ‘Mij kan je niet voelen’. Desmond was fan van wat ik maakte en heeft me meer uitleg gegeven over JES, de verschillende workshops die je kan volgen, evenementen die georganiseerd worden of die je zelf kan organiseren en zo is de bal aan het rollen gegaan.”

Ik heb mij heel erg voelen groeien als muzikant en als mens. Dat is voor mij de grootste verwezenlijking.

Mijn muziek is een verlengde van wie ik ben als persoon.

Jeugdcultuurmedewerker Desmond en ‘Hozo

Met muziek bezig zijn, wat betekent dat voor jou?

“Dat betekent héél veel. De studio is echt een plek waar ik mezelf kan zijn. Ik voelde me daar goed vanaf de eerste minuut omdat dat de plaats is waar ik mijn gevoelens uit. Ik kan rappen over liefde, blijdschap, boosheid, … De dingen die ik doe in de studio, hoe ik flow en fladder doorheen het dagelijkse leven, dat weerspiegelt zich in mijn muziek. Ik ben daar geen typetje. Mijn muziek is een verlengde van wie ik ben als persoon.”

Waar haal jij muzikale inspiratie?

“Mijn allergrootste inspiratie is De Jeugd Van Tegenwoordig. Dat waren de eerste rappers waar ik naar luisterde. Maar ik luister ook graag naar Yes-R, Partysquad en Keizer. Toen ik ouder werd kwamen daar ook de rappers van Wilde Westen Records en LouiVos bij. Zij inspireren mij nog steeds op muzikaal vlak. Als het gaat over teksten, heb ik veel gehad aan Negativ. Hij gebruikt veel woordspelingen en tovert echt met taal. Toen ik hem voor het eerst hoorde, dacht ik: ‘Alright, je kan ook op die manier rappen en omgaan met taal.’. Je ziet ook dat rappers als Boef of Ismo heel erg op die speelsheid van taal inpikken.”

Wat heeft 2022 voor jou in petto?

“Ik begin volgende week aan mijn eerste job en daar kijk ik heel erg naar uit. Nu ik mijn eigen loon krijg en geld ga verdienen, kan ik mijn muzikale droom nog grootser aanpakken. Geld maakt niet gelukkig, maar het geeft mij wel de vrijheid om meer te gaan doen wat ik graag doe. Ik kan meer materiaal aankopen, mijn skills aanscherpen… Ik wil van 2022 het beste jaar ooit maken en dat begint alvast goed met een eerste job waarmee ik ook mijn muziekcarrière kan ondersteunen. Daarnaast ga ik ook met een aantal Belgische rappers samenwerken, maar daar kan ik nog niet over uitweiden dus stay tuned.” 😉

Interview afgenomen door Leen De Schutter

luchtbalmuziekblogluchtbalmuziekstudionieuws