Een nieuwe lichting PleinPatrons is sinds kort actief op twee pleinen in de wijk Luchtbal. Ze geven kinderen en jongeren een leuk aanbod, maar het gaat nog om veel meer. Dat vertellen PleinPatrons Didra, Théresa, Salambek en jongerencoach Mahmoud.

Animatie en activiteiten op de pleinen van Luchtbal

Mahmoud (jongerencoach JES): “De PleinPatrons zorgen voor animatie en activiteiten op de pleinen van Luchtbal, voornamelijk op het Tampicoplein en het Brooklynplein. Ze voorzien er een jeugdaanbod en kunnen kinderen, tieners en jongeren toeleiden naar de andere activiteiten van JES. Daarnaast zijn de PleinPatrons een belangrijke sleutelfiguur in de openbare ruimte. Ze stimuleren ontmoeting op en rond het plein en zijn een aanspreekpunt voor jong en oud. In de cursus PleinPatron geven we aandacht aan specifieke competenties zoals conflicthantering en bemiddeling. De PleinPatrons zorgen met hun aanwezigheid voor structuur op het plein zodat iedereen ervan kan genieten.”

Théresa (PleinPatron): “Mahmoud sprak Didra en mij aan om PleinPatron te worden. We twijfelden eerst, omwille van de tijd. We gaan ook nog naar school. Maar we beslisten uiteindelijk vrij snel om het te doen.”

Didra (PleinPatron): “Onze motivatie, dat zijn de kinderen uit onze buurt. Soms hangen ze alleen rond op het plein en vervelen zich. Nu kunnen ze makkelijker samenspelen dankzij de PleinPatrons. Ze vragen ons al om vaker langs te komen.”

Salambek (PleinPatron): “Als je veel contact hebt met de jongeren van de buurt, dan hoor je dat er niet veel te doen is. Het leek me een goed idee om daar verandering in te brengen.”

Mahmoud: “Het gaat er om dat kinderen en jongeren leren samenspelen en elkaar leren respecteren. En dat kan beginnen met een eenvoudig spelletje dat de PleinPatrons voorzien. Ze spreken kinderen en jongeren aan op het plein, die doen mee en zo leren ze anderen kennen. Zo breken de PleinPatrons het ijs voor die jongeren. Onderliggend kan je heel veel bereiken als PleinPatron. Het is veel meer dan met een spelkoffer op een plein gaan staan.”

© Victoriano Moreno

Onderliggend kan je heel veel bereiken als PleinPatron. Het is veel meer dan met een spelkoffer op een plein gaan staan.

Er is niet veel te doen en dat willen wij veranderen.

© Victoriano Moreno

Competenties en vaardigheden

Mahmoud: “Na een traject van een jaar krijgen onze PleinPatrons een ComPas-certificaat. Daarmee kunnen ze hun competenties en vaardigheden aantonen. Het wordt uitgereikt door stad Antwerpen en de VDAB en kan hen helpen bij het solliciteren.”

Didra: “Dat is niet de reden waarom ik dit doe. Het kan later wel van pas komen, maar ik doe dit voor de kinderen.”

Mahmoud: “Als je dit alleen voor het certificaat doet, dan hou je het niet vol. Als vrijwilliger al die kinderen begeleiden, daarvoor moet je heel gemotiveerd zijn. Maar ik kan wel getuigen dat het helpt. Ik behaalde destijds zelf vier ComPas-certificaten en werk nu al zeven jaar in de sociale sector.”

Dit interview is tot stand gekomen op vraag van District Antwerpen.

Een samenwerking tussen District Antwerpen, freelancer Matthias Van Milders en fotograaf Victoriano Moreno.

luchtbalmuziekblogluchtbal