Studenten Ontwerpwetenschappen van UAntwerpen en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten komen naar jaarlijkse gewoonte naar Luchtbal. In het kader van de International Design Week organiseren ze workshops doorheen de publieke ruimte van de buurt. Enkele initiatieven konden rekenen op de hulp van jongeren, vrijwilligers en medewerkers van JES Antwerpen. Ontdek hier onze top 3!

Wat?

Studenten architectuur, productontwikkeling, interieurarchitectuur, erfgoedstudies, stedenbouw en ruimtelijke planning worden uitgedaagd om uit hun comfortzone te treden en een kritische houding aan te nemen ten opzichte van een thema. Dat thema vormt de rode draad doorheen de International Design Workshop week (IDW), een week die de studenten zelf invulling geven. Dit jaar stond de week, van 8-12 februari, in het teken van de overkapping van de ring. Een thema dat ons ook aanbelangt. Samen met jongeren en vele andere buurtbewoners is de wijk Luchtbal onze thuis en geven wij samen invulling aan de publieke ruimte.

Top drie!

Er werden heel wat initiatieven en workshops georganiseerd. Een aantal van de initiatieven konden op de hulp rekenen van jongeren, vrijwilligers en medewerkers van JES Antwerpen.

Nummer 1: Meisjesstemmen

We zijn al een tijdje samen met de meisjesgroep op Luchtbal aan het werken rond het thema ‘meisjes en openbare ruimte’. Samen met enkele studenten zoomden we in op de ervaringen van deze jonge vrouwen. Hun getuigenissen werden omgezet in een campagne die de naam meisjesstemmen kreeg. Via de Instagram pagina van dit initiatief kan je de getuigenissen lezen.

Dit project past naadloos binnen het bovenlokale M-Power traject dat we met JES Antwerpen aan het opstarten zijn. Meer daarover later!

Het is zo donker op deze plek dat ik steeds mijn zaklamp aan steek (anoniem)


In actie met Dirk van Hou ‘t Hart!

Nummer 2: We make it together | trapveldje op Agora

Eén van de voetbalpleintjes in Luchtbal ligt in het Agorapark. Enkele jaren geleden werden de muurtjes rond het voetbalveld afgebroken. Maar hoe kan je sjotten als je geen afgebakend pleintje hebt om de bal te kaatsen? Hou ’t Hart ging met onze jongeren in gesprek om hiervoor een oplossing te zoeken. De studenten maakten en ontwerp op en stelden dit voor aan de tieners. Nadien gingen ze samen aan de slag met gerecycleerd hout om het ontwerp uit te voeren. Op deze manier trachten we interventies op te zetten in de publieke ruimte om de wensen van de jeugd te vertalen in praktijk!

Nummer 3: Sounding Place

Op geluidswandeling doorheen Luchtbal! Aan de hand van verschillende soundspots, visuele en fysieke interventies word je door de site van Luchtbal geleid. De wandeling start aan JC Luchtbal en duurt ongeveer een uur. Elke soundspot op de wandeling is verbonden met een soundscape en beelden die je kan vinden via de QR code.

De studenten hebben de verschillende impressies van de wijk ‘door de oren van’ buurtbewoners in een mooie website gegoten. Neem eens een kijkje!

luchtbalparticipatieblogluchtbalnieuws