PleinPatron ben je niet zomaar. Jongeren volgen een specifieke opleiding, en die bestaat uit twee belangrijke onderdelen: een animatorcursus en een vormingspakket gericht op vindplaatsgericht werk. Daar ligt nu net in belangrijke mate het succes van dit project: opleiding en voortdurende coaching.
Waar de animatorcursus jongeren de nodige kennis en vaardigheden bijbrengt om als animator aan de slag te gaan, stoomt de specifieke vorming tot PleinPatron hen klaar om animator te zijn in de openbare ruimte of tijdens publieke evenementen. Zo leren PleinPatrons-in-wording omgaan met conflictsituaties, communiceren met diverse doelgroepen en krijgen ze vorming over rechten en plichten.
Na deze opleiding kunnen de jongeren aan de slag, maar laten we hen niet aan hun lot over. Ook als PleinPatron krijgen ze een duidelijke omkadering. Elk buurtplein kent een coach, vertrouwde gezichten uit de buurt en jeugd(opbouw)werkers die actief zijn in de wijk of buurt. Dit zijn mentoren die de PleinPatrons begeleiden. Zowel op als naast het plein fungeren deze coaches als klankbord. Ze helpen de PleinPatrons reflecteren over hun ervaringen, geven feedback en staan hen bij in moeilijke omstandigheden.
Onder mekaar ervaringen uitwisselen en leren van mekaar is net zo belangrijk. Vier keer per jaar komen de jongeren samen tijdens intervisies. Dit geeft hen ook ruimte voor verdere vorming. Deze samenkomsten versterken de PleinPatrons niet louter individueel, maar dus ook als groep. Dat maakt het project ook duurzaam.
Jongeren die de opleiding succesvol afronden, ontvangen twee waardevolle certificaten: het Vlaamse attest animator in het jeugdwerk en een erkend Antwerps certificaat via ComPas. Dat is een initiatief van de stad Antwerpen en VDAB. Het erkent de vaardigheden die jongeren tijdens hun vrijwilligerswerk ontwikkelen.
Kortom, PleinPatron ben je niet zomaar. Een PleinPatron beschikt over skills als verantwoordelijkheid, flexibiliteit, zelfstandigheid, doorzettingsvermogen, communicatievermogen, samenwerkingsvermogen en omgaan met diversiteit.
Vier keer per jaar komen de jongeren samen tijdens een intervisie. Dit versterkt de PleinPatrons individueel, maar ook als groep.
Wat zijn PleinPatrons?
PleinPatrons werd tien jaar geleden opgestart in Borgerhout om de sociale dynamiek in de publieke ruimte te verbeteren. Buurtjongeren die hun plein door en door kennen, krijgen via dit project een opleiding tot ‘PleinPatron’: een animator en vertrouwenspersoon op het buurtplein. Deze jongeren bevorderen de sociale cohesie en veiligheid en maken de buurt toegankelijk. Ze fungeren als bemiddelaar tussen (jonge) buurtbewoners en organisatoren van buurtevenementen.
Het initiatief gaat uit van JES, Kras en Samen op Straat.