Pleinpatrons zijn niet meer weg te denken van de buurtpleintjes in Borgerhout. Ze zorgen voor animatie en verbinding in de buurt. Maar wist je dat deze jongeren ook actief buurtevenementen ondersteunen? Zo ontstond het hele idee van de Pleinpatrons tien jaar geleden als antwoord op spanningen met jongeren tijdens een lokaal evenement. Een korte schets.
Borgerhout leeft. Buurtbewoners, de lokale middenstand en het district zetten de schouders onder tal van evenementen. Sommige buurtfeesten richten zich trouwens niet alleen naar de eigen buurt, maar stellen zich open voor een bovenlokaal publiek. En dat kan leiden tot spanningen. Jongeren uit de wijken ervaren het plein waarrond ze wonen als hun terrein, waar ze elke vierkante centimeter kennen. Als daar tijdens een buurtfeest een breder publiek neerstrijkt, voelen sommige jongeren zich dan ook even niet meer thuis op ‘hun’ plein. Met deze jongeren hierover in gesprek gaan is cruciaal. Daarom gingen JES, KRAS en Samen Op Straat op vraag van district Borgerhout met jongeren uitzoeken hoe ze niet een probleem, maar wel een oplossing kunnen zijn tijdens deze evenementen. De rest is geschiedenis: Pleinpatrons was geboren. Het doel: jongeren actief betrekken bij hun buurt en de lokale evenementen door hen er een meer zichtbare rol toe te kennen.
Animator, tussenpersoon, aanspreekpunt. Voor alle kinderen, tieners, jongeren, buurtbewoners, moeders, organisaties, … Pleinpatrons nemen tijdens de vaste werking een belangrijke rol op het plein op. Daar vaart de sociale cohesie wel bij. Deze jongeren dragen actief bij aan aangenamere buurten. Hun kennis van het plein, hun ontwikkelde sociale vaardigheden, hun verworven sociale positie, … Pleinpatrons komen goed van pas tijdens de feesten op diezelfde pleinen. Op die drukke momenten weten kinderen en jongeren uit de buurt goed bij wie ze terecht kunnen. Bij kleine incidenten weten Pleinpatrons te bemiddelen. Ze dragen trots bij aan belangrijke lokale evenementen als Borgerrio of de Reuzenstoet van Borgerhout. Maar evengoed nemen deze jongeren hun engagement op tijdens publieke bijeenkomsten in het kader van het WK voetbal of de Ramadanmaand.
Met de inzet van Pleinpatrons tijdens zulke evenementen zetten we een belangrijke stap naar meer inclusieve en dynamische buurten. Als rolmodel claimen jongeren een zichtbare plek in de openbare ruimte waarvoor ze ook waardering en erkenning krijgen.
PleinPatrons kennen hun buurt, ontwikkelen sociale vaardigheden en genieten een zekere sociale positie. Ze zijn een zichtbaar aanspreekpunt tijdens buurtfeesten.
Wat zijn PleinPatrons?
PleinPatrons werd tien jaar geleden opgestart in Borgerhout om de sociale dynamiek in de publieke ruimte te verbeteren. Buurtjongeren die hun plein door en door kennen, krijgen via dit project een opleiding tot ‘PleinPatron’: een animator en vertrouwenspersoon op het buurtplein. Deze jongeren bevorderen de sociale cohesie en veiligheid en maken de buurt toegankelijk. Ze fungeren als bemiddelaar tussen (jonge) buurtbewoners en organisatoren van buurtevenementen.
Het initiatief gaat uit van JES, Kras en Samen op Straat.