Zoveel meer dan dans alleen!

DanceDust draait rond expressie en ontmoeting. Dans is hierin de grote verbindende factor. Het hele evenement staat in het teken van dans, maar er is meer aan de hand!

Jongeren krijgen de kans zich te verdiepen in specifieke dansstijlen door zich in te schrijven voor verschillende workshops. Dansgroepen en collectieven kunnen zich kandidaat stellen om een choreografie te brengen op het ‘main event’ en individuele dansers kunnen elkaar uitdagen op het ‘battle event’. Deze verschillende invalshoeken creëren een zeer aangename sfeer, waarbinnen ontmoeting een centrale plek krijgt. Freestyles in de gang, muziek uitwisselen tijdens de pauzes en andere crews, dansers en organisaties leren kennen is een fijn extraatje en een extra reden om naar DanceDust te komen!

Waar staat Dancedust voor?

DanceDust staat voor ontmoeting, uitwisseling en verbinding. Bijdragen aan het creëren van een netwerk binnen de dansscene. Maar wat DanceDust vooral zo’n sterk evenement maakt, is dat het bijna volledig door vrijwilligers uit de dans- en cultuurwerking van JES wordt georganiseerd.

De eerste editie van DanceDust kwam voort uit het proeftuinproject rond vechtsport en dans. Het werd duidelijk dat dans voor veel van jullie een grote betekenis had en we besloten de vrijwilligers uit onze danswerkingen bijeen te brengen voor een nieuw project. We gingen met dit idee aan de slag en zochten naar een concept om ‘dans’ in de kijker te zetten. Zo groeide het concept stilaan.

Nu zien we hoe de vrijwilligers volop verantwoordelijkheden in de voorbereiding opnemen: Contacten leggen met dansorganisaties, de communicatie met de buitenwereld, het plannen van het evenement zelf, stage managing, catering, grafische vormgeving… Vrijwilligers spelen een grote rol in al deze processen. En met succes!

We learned a lot about self-organisation, creation of safe space, the complete abcense of body-shaming, embracing eccentricity… a wide range of qualities.